top of page
Zoeken
  • Peter Bauwens

Nieuwe leerstof na de paasvakantieBeste ouder, opvoeder,


In de allereerste plaats hopen we dat ieder van jullie nog steeds gezond is en vooral gezond mag blijven. Mocht jouw familie toch getroffen zijn door het corona virus hopen we oprecht dat het familielid in kwestie spoedig zal herstellen.


De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag 15 april, op grond van advies van de wetenschappelijke experten, de huidige maatregelen in de strijd tegen het corona virus voorlopig verlengd tot en met zondag 3 mei. Dat is nodig om de viruscurve verder af te vlakken, zodat onze gezondheidssector niet overbelast wordt.

Over een datum vanaf wanneer de lessen weer op school kunnen doorgaan, en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren, heeft de Veiligheidsraad nog geen beslissing genomen. De veiligheid van leerlingen en personeel zal in die beslissing in elk geval prioritair zijn. Voor het onderwijs betekent dit dat de lessen op school eveneens geschorst blijven en dat de scholen in opvang moeten blijven voorzien.


Concreet betekent dit dat …


· … scholen tot en met donderdag 30 april open blijven voor noodopvang.

Het basisprincipe blijft van toepassing: kinderen die thuis kunnen opgevangen worden, blijven thuis. Kinderen die gezond zijn en van wie de ouders een job uitoefenen in een cruciale sector (zorg, apotheek, voeding, distributie, openbaar vervoer en veiligheidsdiensten) en kinderen in buitengewoon onderwijs kunnen voor opvang terecht op school. Vrijdag 1 mei is een wettelijke feestdag en is er bijgevolg geen opvang voorzien.

Via de titularis van jouw kind heb je laten weten of je gebruik wenst te maken van de noodopvang.· … leerlingen tot en met donderdag 30 april vanop afstand nieuwe leerstof aangeboden krijgen volgens de principes van ‘preteaching’ of extra herhalingsopdrachtjes.

Wat leert je kind na de paasvakantie?

Je kind krijgt terug herhalingsoefeningen, of reeds beperkt nieuwe leerstof indien mogelijk. Zowel de klastitularis, alsook de bijzondere leerkrachten, kunnen taakjes sturen.

Nieuwe leerstof wordt nadien herhaald in de klas, zodra de scholen weer opengaan.

Hoelang werkt je kind thuis voor school?

Voor lesjes die op school 50 minuten duren, voorzien we taakjes van maximum 25 minuten. Voor lesjes die op school 25 minuten duren, voorzien we taakjes van ongeveer 10 minuten.


Hoe kan jij je kind helpen?

- Vraag of je kind alles begrijpt.

- Kijk of het alleen kan verder werken. - Blijf in de buurt om vragen te beantwoorden.

- Je hoeft niet zelf les te geven.

- Help maximaal 2 uur per week mee met taken.

- Maak een plan met vaste momenten voor schoolwerk.

Een voorbeeld:

Je kind werkt elke weekdag voor school van 10 uur tot 12 uur, en van 14 uur tot ten laatste 16 uur. Op andere momenten mag je kind lezen, sporten, spelen, met vrienden chatten … Dat geeft je kind rust en structuur.

- Vindt je kind het moeilijk om thuis te leren? Neem contact op met de klasleraar of klastitularis. Samen kunnen we oplossingen bespreken.


Hoe komen de taakjes bij je thuis?

Voorlopig worden de taakjes verstuurd zoals voorheen. Dat kan zijn via de berichten van Smartschool, via de post, via e-mail, via WhatsApp,...

Kinderen die op school worden opgevangen, krijgen dit oefenpakket op school aangeboden.


Van zodra we zeker zijn dat alle gezinnen van onze school thuis een computer én internet hebben, kunnen we de taakjes volledig digitaal doorsturen via Smartschool. Stad Mechelen beloofde ons de nodige leenlaptops + een internetverbinding voor de gezinnen die dit nog niet hebben.


Hoe pak je dit aan?

Op Youtube staat een interessant filmpje. Let op: dit is een algemeen filmpje, voor alle onderwijsvormen.


Wat doet de school nog meer?

- De school bekijkt welke nieuwe leerstof je kind nodig heeft.

- De school helpt je als je vragen hebt.

- De school laat je weten of er andere maatregelen van de overheid zijn.

- De school laat je weten wanneer er lessen via de computer plaatsvinden.

- De school laat je weten hoe goed jouw kind de leerstof leert.

- De school moet ervoor zorgen dat elke leerling kan blijven leren.


Info van het federale crisiscentrum in meerdere talen: https://www.info-coronavirus.be/en/translation/


Info in eenvoudig te begrijpen taal: https://www.wablieft.be/nl/corona-in-eenvoudige-taal


Bedankt!

Misschien werk je, vang je je kind op, én doe je het huishouden. We weten dat dat niet gemakkelijk is. Daarom willen we jou bedanken om tot nu vol te houden.

Leren is belangrijk. Jouw gezondheid en die van je kind is nog belangrijker. Daarom proberen we jou en je kind zo goed mogelijk te begeleiden de volgende weken.

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page